5 tips innan du anlitar en flyttfirma

Många småföretagare upptäcker att de behöver uppgradera sina lokaler i takt med att verksamheten växer. Hela flyttprocessen tar mycket tid, planering och energi, och pålitliga flyttfirmor kan effektivt underlätta din börda.

Det garanterar dock inte att flyttupplevelsen alltid blir en dans på rosor. Det finns risker även med flyttfirmor.

Här är 8 tips för att minimera risker och stressnivåer när du anlitar en flyttfirma.

Välj ett rekommenderat företag:

Börja med att fråga vänner och anhöriga om de nyligen tagit hjälp av en flyttfirma. Om de hade en bra erfarenhet kommer de förmodligen att ge dig information om deras upplevelse.

Detta är den bästa typen av rekommendation eftersom du vet att företaget har testat och prövat sig fram.

Leta i offertens finstilta:

Att få en offert från flyttfirma är ett av de första stegen för att komma igång. Även om det är viktigt med överkomliga priser får du vad du betalar för. Den billigaste tjänsteleverantören kanske inte är den bästa.

Extra tjänster och funktioner:

Det finns direkta tjänster som packning och transport, men vissa företag erbjuder ett omfattande utbud av tjänster, inklusive tillhandahållande av lådor, packnings- och lossningstillbehör. Ofta inkluderar etablerade flyttfirmor, som ex. Acta Flytt i Malmö, dessa tilläggstjänster i sina paket – eller åtminstonde erbjuder dem till ett konkurrenskraftigt pris.

Kontrollera flyttfirmans referenser:

När du har hittat en flyttfirma måste du kontrollera deras bakgrund och referenser. Särskilt om du flyttar mellan olika länder måste du ha licensierade och erfarna flyttfirmor.

Betala inte en stor deposition:

Du behöver inte betala någon stor deposition. Du behöver bara betala vid leverans. Använd ditt kreditkort när du betalar för att undvika bedrägerier. 

Kontrollera flyttförteckning:

En seriös flyttfirma kommer att inventera alla dina tillhörigheter och fastställa storlek och vikt på dina tillhörigheter. Uppskattaren måste vara noggrann och kontrollera alla förvaringsutrymmen som skåp, lådor, garage och bokhyllor.

Undvik ett tomt flyttkontrakt:

Skriv aldrig under ett tomt kontrakt. Få allting skriftligt. Flyttarens uppskattning och eventuella tilläggsavgifter måste finnas med, förutom dina hämtnings- och leveransdatum. Läs ditt kontrakt och se till att alla dina ägodelar finns med. Om din bärbara dator inte är markerad i inventeringsformuläret som du skriver under innan chauffören åker kanske den inte dyker upp när lastbilen lastas av. Du kan inte lämna in ett krav för något som inte finns med på inventarieförteckningen. 

Undvik flyttfirmor med flera namn

Många företag undviker att bli utredda genom att bedriva verksamhet under flera olika namn. Se till att företaget har en lokal adress och information om licenser och försäkringar. Du gör detta enkelt genom sökning på allabolag.se.

Håll dig till ditt flyttdatum:

Du kan drabbas av extra kostnader om du ändrar ditt flytt- eller leveransdatum. Se till att du flyttar in i ditt nya hem på det planerade datumet. Att lägga dina packade lådor i lager med kort varsel kan bli otroligt dyrt.