Använd solfilm för att dämpa värmen inomhus

I stället för luftkonditionering, som är både dyrt och inte så miljövänligt, kan du testa att använda solfilm för att få ett svalare inomhusklimat. De flesta svenska bostäder är inte utrustade med luftkonditionering eftersom vårt klimat ställer högre krav på värmepumpar än på lösningar som ger svalka. Trots detta så är det några veckor eller månader varje år som är riktigt varma och gör inomhusklimatet besvärligt. Det blir svårt att sova på natten när det är vindstilla och sovrummet har värmts upp av solen under dagen.

En solfilm som sätts upp på utsidan av fönstret kan ta bort större delen av solens varma strålar och även kraftigt reducera strålningen som når in innanför fönstret. Resultatet blir att det blir svalare inomhus och du kan sova gott på natten och sitta inomhus dagtid utan att dra för gardiner eller persienner. De flesta tycker att det känns tråkigt att dra för gardinerna mitt på dagen för att stänga ute solen och med denna lösning så slipper du detta.

Solfilm finns i olika mörkerskala och generellt så gäller att ju mörkare film, desto mer reflekteras värmen bort från rummet. Det innebär även att möbler och textilier som står vid fönsterna klarar sig bättre från att blekas av solen.

Hur monterar man solfilm?

Filmen får bäst effekt om den sätts upp på utsidan av väl rengjorda fönster. Om det inte är möjligt att montera på utsidan så finns lösningar som sätts upp på insidan också. Har du lågenergifönster så är det dock direkt olämpligt att sätta solfilm på insidan, då är det utsidan som gäller. Se vidare instruktioner och monteringsanvisning i produktspecifikationen. Läs mer och beställ solfilm här.