Metoder för säkra lyft och vägen till rätt lyftredskap

Vilka lyftredskap du satsar på, var du beställer eller hyr dem ifrån samt vilka metoder du använder dig av har en inverkan på huruvida du lyckas med lyftet eller inte. Med hänsyn till detta är det därför ett måste att du planerar noga och väljer ut redskapen som lever upp till kvalitetsstandarderna för att fullfölja ditt byggprojekt utan besvär.

Utför lyft på ett tryggt och säkert vis
Om ditt kommande projekt innehåller tunga lyft är det ett måste att detta utförs på ett tryggt, säkert och smidigt vis. Det finns alltid vissa risker som tillkommer när lyft utförs, så det är bättre att ta det säkra före det osäkra. En av de allra viktigaste punkterna är att du väljer ut lyftprodukter som håller hög standard, och den här produkttypen regleras av Europeiska Maskindirektivet. Medan lyftredskap används ska de kontrolleras och underhållas dagligen för att säkerställa normal funktion.
När det är dags att utföra lyftet börjar du med att ta reda på exakt hur mycket lasten väger och därefter ska du besluta dig för vilken metod du vill använda dig av samt vilket lyftredskap du vill använda. 120° toppvinkel bör aldrig överskridas när lyftet utförs. Du ska samtidigt försäkra dig om att maxlasten inte överskrids och du bör vara väl bekant med hur ditt lyftredskap fungerar.

Hur du köper eller hyr lyftutrustning
Om du är intresserad av att hyra eller köpa lyftutrustning redan idag är det en god idé att kika på utbudet av lyftredskap från Cranemech. Cranemech har funnits sedan 1969 och har stor kunskap kring lyftredskap och ytterligare utrustning som kommer väl tillhands inom industri, marin och offshore. Produktsortimentet består av kranar, lyftok, lyftverktyg, lyftredskap, lastsäkring, stållinor och mycket mer än så.
Utöver att beställa produkter går det dessutom att hyra lyftutrustning hos Cranemech. För tillfälliga byggprojekt kan du spara pengar på att hyra dina lyftredskap istället för att köpa, så vad du i slutändan väljer beror på hur dina framtidsplaner ser ut. Kika på sortimentet och hitta lyftredskap som kommer att göra susen för just dig.

Håll koll på viktiga begrepp
Det finns ett antal begrepp knutna till lyft som du bör vara medveten om. MPF är ett av dessa, och syftar på provkraften. Med andra ord talar det om för dig med vilken kraft ett redskap belastas innan det levereras. Detta brukar ligga på upp till 2,5 gånger högre än maxlasten. På tal om just maxlasten förkortas detta begrepp till WLL och talar helt enkelt om för dig hur hög arbetslast ett redskap klarar av.
Nästsist har vi MBF, en förkortning som talar om vid vilken kraft redskapet brister under förstörande provning. Sist men inte minst har vi SF: den så kallade säkerhetsfaktorn. Detta syftar på ett materials förhållande mellan maxlast och brottkraft. Vid byggprojekt och köp eller hyrning av lyftredskap kan det vara en god idé att hålla koll på vad de olika begreppen betyder, och glöm inte att kika på det breda lyftredskapssortimentet hos Cranemech.