Så dukar du bordet

En vacker och omsorgsfullt dukad bordssättning har förmågan att höja måltiden till en minnesvärd upplevelse. Här delar vi några enkla och effektiva tips om hur du kan göra din bordsdukning extra speciell, vare sig det är till en avslappnad lunch eller en festlig middagsbjudning.

Skapa ett välkomnande kuvert

Ett kuvert består traditionellt av en tallrik, bestick, glas och servett. För att ge dina gäster tillräckligt med utrymme och skapa en balanserad dukning, lämna cirka 60 cm utrymme per gäst för att placera dessa element.

Så placerar du besticken

Använd besticken i den ordning de ska användas under måltiden. Placera förrättsbesticken längst ut och huvudrättsbesticken närmast tallriken. Arrangera besticken så att skaften samordnas med varandra. Knivarna placeras alltid till höger med eggen mot tallriken, medan gafflarna läggs till vänster om tallriken. Om förrätten är en soppa, placera förrättsskeden längst ut till höger. Samma gäller om förrätten enbart kräver en gaffel.

Dessertbesticken består oftast av en dessertgaffel och/eller dessertsked, och dessa placeras centralt mellan tallriken och glasen. Om du använder båda, placera dessertskeden högst upp med skaften pekandes åt höger och dessertgaffeln närmast tallriken med skaften pekandes åt vänster. Gaffeln anses ha en “högre rang” än övriga bestick, vilket är varför den placeras närmast tallriken.

Glasen får inte glömmas

Normalt sett används ett vinglas till huvudrätten, ett vinglas till förrätten och ett glas för bordsvatten. Alla glas placeras i en rak linje ovanför kuverttallriken. Huvudrättsvinet sätts i mitten ovanför kuverttallriken, vattenglaset längst till höger ovanför förrättsbesticken, och förrättsvinet placeras mitt emellan dessa två glas. Om det serveras dessertvin sätts detta glas till vänster om huvudrättsvinet.

Servetten – En finishing touch

Enligt etikett kan servetten läggas antingen på tallriken eller till vänster om den. Du har dock friheten att placera servetten enligt ditt eget tycke och smak för att skapa den önskade atmosfären.

Med dessa riktlinjer kan du skapa en elegant dukning som inte bara är estetiskt tilltalande utan också bidrar till en trevligare måltidsupplevelse för dig och dina gäster.