green grass field

Vill du ha en snygg och lättskött gräsmatta? Följ våra experttips för anläggning

En välskött gräsmatta är en av de mest estetiskt tilltalande och praktiska delarna av en trädgård. En tät, grön och jämn gräsyta ger ett inbjudande och ombonat intryck. Men för att uppnå detta perfekta resultat krävs det vissa steg som är viktiga att känna till.

 

Som tur är behöver det inte vara krångligt eller tidskrävande att anlägga en riktigt snygg gräsmatta. Genom att följa våra expertråd kommer du att lyckas skapa en gräsyta som du kan njuta av i många år framöver.

 

Först och främst är det viktigt att göra en noggrann markberedning. Se till att ytan är jämn, stenbefriad och har rätt pH-värde för gräsväxt. Vid behov kan du justera med sand eller jordförbättringsmedel. Grunda dräneringssystem är också en god investering för att förhindra vattenansamling.

 

Nästa steg är att välja rätt gräsfröblandning. Olika gräsarter trivs bäst i olika miljöer, så överväg faktorer som ljusförhållanden, slitage och hur du vill använda gräsmattan. En blandning av ängsgröe, rödsvingel och rödven brukar fungera bra för de flesta hem- och villagräsmattor.

 

När markberedningen är klar kan du så eller så ut gräsfröna. Se till att fröna hamnar jämnt fördelade i ett tunt lager och täck sedan över dem med lite jord. Vattna ytan ordentligt efter sådd, men undvik att skapa lerpölar.

 

Under de första 4–6 veckorna är det viktigt att hålla marken fuktigt genom regelbunden vattning. När gräset växt upp till 5–7 cm kan du börja klippa det. Klipp inte för kort, utan lämna gärna en klippande av 5–7 cm. Detta stimulerar en tät och frodig tillväxt.

 

Gödning är också nödvändigt för att gräset ska må bra på sikt. Använd en balanserad gödselprodukt anpassad för gräsmattor och följ doseringsanvisningarna. Gödsla 2–3 gånger per år – på våren, försommaren och sen hösten.

 

Löpande skötsel är nyckeln till en snygg och lätthanterlig gräsmatta. Klipp regelbundet genom växtsäsongen och anpassa klipphöjden efter årstid. Dammsug eller kratsa upp löv och skräp som annars kan skada gräset. Valla också in kanterna med en kantjärn när de börjar växa ut.

 

Med dessa steg på plats kommer du att kunna skapa en frodig och välmående gräsyta som blir en riktig prydnad för din utomhusmiljö. Låt oss veta om du har ytterligare frågor! Vi coachar gärna igenom hela processen från start till mål.