Håll kommunikationen flytande med en vevradio

I moderna tider är vi alla klistrade till våra mobiltelefoner, på både gott och ont. Men när krisen blir ett faktum så kan de vara en räddare i nöden. Dock är det lätt hänt att batteriet dör och ingen el finns att tillgå under en krissituation. Håll kontakten ändå med rätt utrustning och våra tips.

 

Samla ihop de viktigaste telefonnumren till vänner och bekanta, till närmaste sjukvård, till grannar, kommunen och räddningstjänst. Därtill ska du skaffa dig en vevradio som inte går på batteri. Har du detta så är det bra utrustad inför samhällskriser.

 

Vevradion för preppern

En vevradio är bland det bästa och smartaste du kan ha i kommunikationsväg. Den har en vev som vevar fram energi utan att behöva laddas i en vanlig kontakt. Därför har den också kommit att kallas nödradio. Beroende på var du befinner dig kan det dock bli lite knepigt att få igång radion, till exempel om du sitter i en källare eller ett skyddsrum långt under marken.

 

För att kolla den bästa vevradion så kan du gå in på flera bäst i test och avgöra vilken som passar bäst. Skaffa en som också är lätthanterlig och enkel att bära med sig.

 

Om du inte har tillgång till egen telefon

Det kan vara så att trots att du annars är fastklistrad vid din telefon så kanske du inte har tillgång till den när krisen helt plötsligt infinner sig. Dock kan du ändå vara tvungen att ringa nödsamtal. Om du har möjlighet ska du bege dig till närmsta brandstation för att låna telefonen där. I det fatt det finns en sådan i närheten, det vill säga.

 

113 13 är ett nummer du ska hålla särskilt i minnet. Det är informationsnumret som du ringer när du vill ha info om kriser och olyckor ute i samhället.

 

Dra nytta av den gamla tidens torgmöte

Det här låter kanske väldigt konstigt men när elen inte längre fungerar och samhällets myndigheter trots allt måste nå ut med information till så många som möjligt så ska du bege dig till närmsta ort och kolla efter flygblad, se om det är torgmöte och liknande. Även den berömda mun-till-mun metoden och ryktesspridning kan ge dig en del information men se till att tolka det kritiskt.

 

Ta hand om varandra i svåra tider

Kommunikation för dig i all ära men se även till att hjälpa grannar och dina närmaste samt dina medmänniskor i kris vid svåra tillfällen. Det är under svåra omständigheter som man verkligen ser vem man kan lita på. Se till att de närmaste tar del av den information du redan fått och är det du som behöver info så våga fråga folk runt omkring dig. Dela med dig av din egen utrustning så att ni tillsammans kan lyssna på radion eller ta del av information.

 

Annat att tänka på

 

  • Håll din telefon och annan utrustning fulladdad
  • Köp på dig powerbanks som du kan använda när det inte finns eluttag
  • Ta alla viktiga telefonnummer
  • Köp även extrabatterier att ladda annan apparatur med