Miljövänliga barnvagnar, var hittar man dem?

Många av oss blir betydligt mer miljömedvetna när vi får barn. Våra barn är ju såklart de viktigaste människorna i våra liv. Allt fler föräldrar tar sig en funderare på vilken typ av värld vi kommer lämna då efter oss till våra barn. Därför har miljövänliga barnvagnar och annan babyutrustning har blivit ett krav för oss moderna föräldrar.

Att förstå tillverkningsprocesser, risker för toxiner och återanvändning av material är en viktig del av köpprocessen för en miljömedveten förälder.

2 viktiga faktorer att tänka på när du köper en miljövänlig barnvagn

Så du har bestämt dig för att köpa en miljövänlig barnvagn? Bra för dig! En barnvagn är det största köpet de flesta föräldrar kommer att göra för sitt nya barn. Det är en underbar idé att spendera pengarna på en barnvagn som uppfyller era krav såväl och samtidigt är bra för miljön.

Innan du börjar kika igenom detaljerna, fråga dig själv dessa grundläggande frågor:

  1. Vad är min budget?
  2. Var är jag villig att kompromissa och vad vill jag inte kompromissa på?

Miljövänliga barnvagnar behöver inte vara dyrare än andra, men ibland är de det. Därför är den andra frågan viktig. Ställ in din budget och bestäm sedan vilka aspekter du är villig att kompromissa om eller inte.

Vilka är dina krav?

Medan jag var gravid så hade jag vissa krav för den barnvagn jag tänkte köpa till mitt barn.

För det första så vill jag att barnvagnen skulle vara otroligt säker både för mig som förälder men för barn. jag ville inte riskera att varken jag skulle klämma mig eller att mitt barn skulle riskera att skada sig vid användning av barnvagnen.

Mitt andra krav var att det skulle vara en bra komfort, dels skulle barnvagnen vara skön för mig att skjuta framåt men såklart skulle barnvagnen vara rymlig och komfortabel för barnet att sitta och ligga i.

Jag vill även ha en barnvagn som var enkel att använda. Vår familj är ofta på resande fot och att ha en barnvagn som är lätt att fälla ihop och lägga in i bilens bagage är av yttersta vikt. Dessutom skulle denna användarvänlighet inte komma på bekostnad av vare sig komfort eller säkerhet.

Eftersom jag också är lite av en förkämpe för hållbarhet och hållbar konsumtion ville jag ha en barnvagn som uppfyllde mina krav utifrån detta perspektiv. Jag letade därför efter barnvagnar som var gjord av återvunna material och av material som inte innehöll några gifter eller andra potentiellt farliga tillsatser.

Tyvärr är det en riktig djungel att hitta barnvagnar som uppfyller alla dessa krav. Missförstå mig inte det finns absolut barnvagar som uppfyller dessa krav men att faktiskt hitta dem och veta vad barnvagnarna innehåller är eller hur de är tillverkade är lättare sagt än gjort. Inte sällan är det förkortningar, förklaringar och produkttexter som snarare stjälper än hjälper. Nu är det visserligen 8 år sedan jag behövde köpa en barnvagn och fokuset på miljövänliga barnvagnar har ju ökat sedan dess.

 

 

Hemsidor som tipsar om barnvagnar

Om du är på jakt efter en barnvagn kan jag varmt rekommendera att kika på både tryggtbarn.se och trädkoja.se. Där publiceras djupgående recensioner av barnvagnar som passar olika aktiviteter och krav. Alla har vi olika personligheter och är mer eller mindre aktiva utomhus men något som alla föräldrar har gemensamt är att vi vill att våra barn ska få en så bra och trygg uppväxt som möjligt.

Att välja rätt barnvagn är en grundförutsättning för ett lyckat föräldraskap, ta hjälp när det där dags för att maximera dina chanser att hitta rätt barnvagn!