Guide till Resande: Tips och Trix för en Klimatsmart resa

Att resa är ofta roligt och uppiggande, men det kan också vara skadligt för miljön. Därför är det viktigt att du tänker på klimatet när du planerar din resa. Det finns en hel del saker du kan göra för att minska ditt klimatavtryck när du åker iväg. Här är våra bästa tips.

 

  • Boka flyg med ett klimatneutralt bolag. Det finns flera olika bolag som offsettar sina CO₂-utsläpp, så se till att välja ett av dessa när du bokar flygresan.

 

  • Välj en resväg med minst möjligt flygande. Om det är möjligt, försök att ta tåget istället för planet. Tåget är mycket mindre klimatsmart, och du kan ofta uppleva mer av landet på tåget än i flyget.

 

  • Välj boenden med omtanke. Se till att välja ett hotell eller en annan form av boende som har bra miljöpolicys. De flesta större hotellkedjor har idag bra policys, så det är bara att fråga innan du bokar.

 

  • Undvik köpta middagar ute. Att äta ute är ofta dyrt och inte alltid så hälsosamt. Dessutom innebär det oftast att du får mat som ärpackad och fraktad långt, vilket är dåligt för klimatet. Försök att istället laga din egen mat på hotellet, eller hitta en restaurang som serverar lokalproducerad mat.

 

  • Undvik onödiga inköp. Att shoppa är roligt, men det är inte alltid nödvändigt. Oftast kan du hitta det du behöver hemma i Sverige, och det är bättre för klimatet eftersom det innebär mindre frakt.

 

  • Lämna naturen i bra skick. När du har njutit av en härlig vandring eller annan aktivitet i naturen, se till att lämna den precis som du fann den. Ta med dina sopor och skräp hem igen, och låt naturen vara ifred.

Vart kan man resa med tåg från Sverige?

Det går flera tåg från Sverige till andra länder i Europa. Du kan bland annat ta tåget till

Köpenhamn i Danmark, Tyskland, Nederländerna, Belgien och Frankrike. Dessutom finns det några få turer som går ända ner till Italien och Spanien. Tack vare detta behöver du inte alltid flyga för att komma iväg på semester – det går ofta att ta tåget istället!

 

Klimatsmart resande handlar inte bara om att välja rätt resväg eller boende. Det handlar också om att tänka på miljön när du faktiskt är ute och reser. Se till att inte slösa med energi, vatten eller annat som kan skada miljön. Detta gör du genom att exempelvis stänga av lyset när du inte använder det, ta kortare duschar och inte tvätta onödigt mycket kläder.

Följer du dessa tips kommer du att resa mer klimatsmart, och samtidigt göra en positiv skillnad för miljön. Så res med gott samvete, och njut av din klimatsmarta resa!