Magnetfiske för miljöns skull

Magnetism är en kraft som alltid fascinerar och man blir aldrig så gammal att man inte kan leka en stund med magneter.

En annan sådan aktivitet som brukar intressera både stora och små är ju fiske. Så, varför inte kombinera dessa två och ta med familjen på magnetfiske?

Magnetfiske är en aktivitet allmänheten kan prova på. Fisket innebär att man kastar ut en jättekraftig magnet, och det som kommer med upp kan vara alltifrån kravallstaket till datorer och shoppingvagnar.

Inhandla därför snarast en lämplig magnet på exempelvis neodym.se.

Stark magnet

Ett råd är att inte nöja sig med den storlek de rekommenderar för nybörjaren, utan unna dig själv lite starkare doningar. Magneterna blir generellt roligare ju kraftigare de är. Knyt därefter ett rep i magneten och du är redo för fisketuren!

När du nu ger dig ut på fiskarstråt så finns det inte mycket mening med att bege sig till någon naturskön skogstjärn, utan för att fiskafänget skall ge utdelning behövs en plats nedskräpad av oss människor, varvid hamnar, kajer och liknande är idealiskt.

Är botten slät och fin kan man kasta ut sin magnet en bit i vattnet, innan man långsamt halar in den. Dock, är det stenigt eller mycket bråte riskerar magneten att fastna och det är då bättre att doppa den mot botten likt en tepåse, varför broar och liknande konstruktioner där man befinner sig över vattnet är att föredra.

Detta är en i grunden okomplicerad aktivitet så fler råd är nog ej av nöden, utan lämna nu teorin för praktiken och lycka till med skattjakten!

Magnetfiske för miljöns skull

Magnetfiske är ett sätt att rensa vattendrag på det metallskrot som dumpats där, till exempel cyklar, bilbatterier och verktyg. Genom det kan aktiviteten ses som ett sätt att förbättra miljön i vattendragen. Det förekommer även att man vid magnetfiske får upp till exempel vapen, ammunition och granater.

Utöver tillåtelse från markägaren krävs det inget särskilt tillstånd för att utöva magnetfiske. Det metallskrot som utövaren får upp är den dock även ansvarig för att omhänderta. Är det frågan om vapen, ammunition eller sprängmedel ska det anmälas till polisen. Om det föremål som dras upp är ett fornfynd ska det anmälas till länsstyrelsen.